Saaristovaraus
*** Tourist Info
+358-2-410 6600 if.suaravotsiraas@ofni ma-pe 9-16

image
Jaa

KEMIöNSAARI

MAJOITUS

 Luontokoulu KasnäsOlemme suunnitelleet leirikoulupaketin, jossa majoitutaan Kasnäsin Saaristokylpylässä. Kylpylähotellin huoneet sijaitsevat rinteessä ja yhdessä viuhkan muotoisessa hotellirakennuksessa on kuusi 2-4 hengen huonetta. Kuntosalin ja kylpylän palvelut sisältyvät majoituspakettiin. Saaristoretkille lähtö Kasnäsin satamasta, joten linja-autokuljetuksia ei tarvita.
Labbnäs
Labbnäsin lomakoti sijaitsee kirkasvetisen Dragsfjärdin järven rannalla, n. 4 km Taalintehtaalta Kemiöön päin. Päärakennukseen majoittuu mukavasti n. 35 henkilöä ja viereiseen rivitaloon 16. Rannassa on sauna, ulkogrilli ja soutuveneitä. Läheinen luontopolku kertoo alueen paikallishistoriasta ja luonnosta. Labbnäsissa on omaa rauhaa sekä monipuolinen ja viehättävä ympäristö, joka tekee Labbnäsista suositun leirikoulukohteen.
 Hostel Panget sijaitsee meren rannalla lähellä Dragsfjärdin kirkonkylää. Omassa rauhassaan sijaitsevaa kodikasta hostelia ympäröi metsämaasto ja ruohikkoinen kenttä. Päärakennuksesta rantaan on n. 400 m. Majoitus 2-4 hengen huoneissa. Kaikissa huoneissa on oma wc, osassa myös suihku,
 Örö Örön linnakesaaren hostelmajoitus. Tietoja päivitetään
Peti & Puuro kalastus
Peti & Puuro mökit Mökkikylässä majoitustiloja n. 30 henkilölle eri kokoisissa mökeissä rannan tuntumassa. Sijaitsee Rosalan saaressa, Dragsfjärdissä, lähellä viikinkikeskusta. Alueella kaksi rantasaunaa ja yhteiset ruokailutilat, grillikatos. Uimaranta, soutuveneitä ja kalastusmahdollisuus. Matka mantereelta yhteysalus Auralla n. 30 min.
luontokoulu Högsåra
Högsåran täysihoitola on entinen saaristokoulu majoitustiloineen. Sijainti lyhyen lossimatkan takana idyllisellä Högsåran saarella. Majoitustiloja yhteensä jopa 80 henkilölle. Suihkut ja wc:t käytävillä ja alakerrassa. Kaksi ruokasalia ja suuri terassi. Rantasauna hiekkarannan tuntumassa kuuluu jokaisen leirikoulun ohjelmaan. Saarella on luotsimuseo, Beatan tupa-museo ja maatila, jossa on erilaisia eläimiä. Högsårasta ei tarvita bussikuljetuksia, kun lähdetään retkille muille saarille kuten Rosalaan tai Örölle.

ELÄMYKSELLINEN LEIRIKOULU KEMIÖNSAARELLA

Leirikoulu voi kestää maanantaista perjantaihin, mutta lyhyempäänkin leirikouluun mahdollisuus saada mukaan monipuolisesti elämyksiä. Leirikouluihimme sisältyy aina täysihoitomajoitus, jossa tarjotaan kunnon kotiruokaa ja erikoisruokavaliot huomioidaan. Ohjelmaesimerkki:

Päivä 1. Saapuminen ja purjehdus perinteisellä Jahti Eugenialla. Pieni purjehduskoulu. (Tai yhteistoimintaharjoituksia, metsäseikkailu, maatilavierailu)

Päivä 2. Retki Rosalan viikinkikeskukseen ja Päivä viikikinä-ohjelma. Tutustuminen Saaristomeren kansallispuistoon Sinisimpukan luontokeskuksessa. Saunomista ja uintia. (Retkikohteina voivat olla myös Örön linnakesaari tai Bengtskärin majakka)

Päivä 3. Sagalundin kotiseutumuseolla vanhanajan koulupäivä.

Ohjelma suunnitellaan toiveittenne pohjalta. Voitte valita myös Saaristomeren luontokoulun ohjelmista. Purjehduksen tilalle voi valita esim. melontaa. Lähetä meille tiedustelu tästä linkistä, niin lähetämme sinulle esimerkkejä valmiista leirikouluohjelmista, hinnaston ja listan valinnaisista lisäohjelmista. Tilaa on vielä myös syksyllä 2016.

NÄHTÄVYYKSIÄ JA OHJELMATARJONTAA KEMIöNSAARELLA

Sagalund, Kemiö on ulkoilmamuseo, jonka perustaja Nils-Oskar Janssonilla halusi toteuttaa Skansenin mallin mukaan. Sagalundin alueella on 47 vanhaa rakennusta käräjätuvasta talonpoikaisrakennuksiin. Alueen keskellä on ruusutarha. Tjudan pedagogia on koulurakennus 1600-luvulta. Siellä koululaiset saavat palata ajassa sadan vuoden taakse ja nauttivat opetusta tuon ajan metodien mukaan. Opettaja on ankara ja muistiinpanot tehdään rihvelitaululle. Sagalund tekee historian eläväksi erilaisten roolihahmojen ja tapahtumien avulla. Museossa on myös erilaisia vaihtuvia näyttelyitä eri teemojen mukaan, myymälä ja kahvila. Ohjelman kesto n. 3 tuntia. Sagalund liikkuvin kuvin.

Eugenia-jahti on myös yksi tapa tehdä historia eläväksi. Kemiönsaarilla on pitkät talonpoiskaispurjehdusperinteet ja rannoilla, varsinkin Västanfjärdissä rakennettiin purjealuksia aina viime vuosisadan alkuun. Alkuperäinen Eugenia oli viimeinen Suomessa purjehtiva jahti kotipaikkanaan Bolaxin saari Hiittisissä. Nykyinen Eugenia on tarkka kopio, joka haluaa tehdä purjelaivaperinteen tunnetuksi viemällä ryhmiä merelle. Matkustajat saavat osallistua laivan toimiin ihan entisajan mallin mukaan. Koululaisryhmille edulliset hinnat, mutta kannattaa varata laiva hyvissä ajoin, sillä kysyntää on paljon. Purjehdus n. 6 tuntia tai erikseen sovittu aika. Eugenia liikkuvin kuvin.

Taalintehdas Rautaruukin historiasta, joka ulottuu 1600-luvulle ja elämästä sen ympärillä saamme kuulla opastelulla kävelykierroksella Taalintehtaalla. Kuljemme satamasta puistoon, näemme vanhan masuunin rauniot, kolauunit, käymme masuunijärvellä ja leskien vuorella. Kuulemme pari kummitustarinaakin. Vierailu ruukin museossa kuuluu kierrokseen. Aikaa ohjelmaan kuluu n. 3 tuntia.

Sinisimpukka on Saaristonmeren kansallispuiston luontokeskus Kasnäsin niemellä Kemiönsaaren eteläosassa. Luontokeskuksen näyttelyt kertovat elämästä meren pinnan alapuolella, kansallispuistosta yleensä sekä alueen kallioperän kehittymisestä. Oppaina toimivat luontokeskuksen omat oppaat. Koululaisopastus n. 2 tuntia.

Viikinkikeskus Rodeborg Rosalan saaressa tekee tunnetuksi muinaisen viikinkien idäntien, joka halkoo saaristoamme. Viikinkiaikaisiin uskomuksiin ja elämäntapaan tutustutaan rekonstruoidussa viikinkikylässä ja näyttelyissä. Kouluryhmille tarkoitettu aikamatka tuhannen vuoden taakse sisältää pukeutumisen viikingeiksi, leivän paistamista avotulella, jumalille uhraamista ja esisiunauksen Valkokristuksen uskoon. Ohjelma kestää 3 tuntia. Tilauksesta myös ruokailu viikinkien tapaan. Viikinkikeskus elävin kuvin.

Bengtskär Majakkasaari sijaitsee ulkomerellä ja kuuluu Dragsfjärdin kuntaan. Pienellä luodolla seisova massiivinen kivirakennus herättää ihmetystä. Majakan historia taisteluineen ja tosikertomus majakan lapsista ja koulunkäynnistä saarella avaa silmät ihan eri todellisuudelle. Ja sitten ne näkymät tornista. Jos sää sallii Bengtskärille kannattaa lähteä. Matka Kasnäsista kestää n. tunnin, Rosalasta puoli tuntia eli koko reissuun kuluu n. neljä tuntia. Bengtskär liikkuvin kuvin.

photoVänö on ulkosaari mutta paljon suurempi eikä läheskään niin karu kuin Bengtskär. Saarella asuu parikymmentä henkeä ympäri vuoden. Vänöllä riittää tekemistä parin päivän leirikoulullekin, mutta sinne voi tehdä myös päiväretken. Saarella voi harrastaa omatoimista patikoimista, lintujen tähystämistä, luonnon tutkiskelua, pelata pelejä kentällä, kalastella ja melo tai soutaa lähisaarten lomissa. Saaren yrittäjät tarjoavat myös ohjattua ohjelmaa: kalastusta verkoilla ja kalan valmistamista ruoaksi, tutustumista lammasfarmiin ja paimenkoiriin työssään, opastettu tutustuminen saaren historiaan, nykypäivään ja luontoon. Edullinen matka yhteysaluksella Kasnäsista Vänölle kestää tunnin.

Högsåra Saaren historiaan kuuluvat merenkulkuperinteet, luotsi- ja väylänhoitotoiminta. Väyläthän ovat meriteitä, joita on hoidettava niin kuin maanteitäkin. Högsårassa koululaiset saavat tutustua luotsimuseoon sekä Beatan tupa -museoon, joka kertoo yksinäisten saaristolaisnaisten elämästä. Saarella on myös eläimiä, lihakarjaa ja lampaita.

Holma sijaitsee n. kymmenen minuutin merimatkan päässä Kasnäsin niemestä. Holmassa voit kiertää Saaristomeren kansallispuiston luontopolun ja nähdä lampaita laitumella. Vierailu Holmassa sopii hyvin leirikoulupäivään, jolloin liikutaan Kasnäsin ja Rosalan suunnalla.

Örön linnakesaari sijaitsee Hiittisissä, Kemiönsaaren kunnan alueella. Mielenkiintoiseksi saaren tekee sen ainutlaatuinen luonto ja historia sotilaslinnakkeena. Saarta alettiin linnoittaa Venäjän vallan aikaan 1910-luvulla, osana Pietari suuren merilinnoitusta ja se on siitä lähtien ollut sotilaskäytössä. Puolustusvoimien toiminta saarella on luonut monille kasvi- ja eläinlajille ihanteelliset kasvuolosuhteet. Vuoden 2015 alusta saari on avattu yleisölle ja on osa Saaristomeren kansallispuistoa. Monipuoliseen luontoon voi tutustua opastetulla kierroksella. Vaellusreittejä saarella on yhteensä n. 20 km.

 

Luontokouluohjelmat

Meiltä voi myös varata kaikkia Saaristomeren luontokoulun ohjelmia. Alla esimerkkejä:

  • Saariston kasvit ja eläimet, jossa pienryhmissä selvitetään mitä ötököitä löytyy rannalta ja rantavesistä. Apuna pohjanoudin, haavit ja luupit. (3 tuntia)
  • Vesitutkimus, jonka aikana tutkitaan meriveden laatua, selvitetään mitä rehevöityminen tarkoittaa ja mitä sen estämiseksi voidaan tehdä. Tutustutaan myöskin mm. veden kiertokulkuun.(3 tuntia)
  • Linturetki (keväällä). Tutustutaan lintuoppaan kanssa meren ja saariston lintuihin ja niiden elämään. Mukana kiikarit ja lintukirjat. (3 tuntia)
  • Lepakkojen tarkkailu (loppukesästä ja syksyllä) Tutustutaan lepakkojen elämään ja illan hämärtyessä etsimme lepakkoja lepakkotutkan avulla. (3 tuntia)
  • Tässä muutama esimerkki. Tutustu luontokoulun monipuoliseen ohjelmatarjontaan osoitteessa luontokoulu.fi