fbpx

Kimitoön

Genom Kimitoön: Skärgård, trädgårdar, Dalsbruk

Till Kimitoön, Finlands näst största ö, kommer man till under denna resa via Halikko med en färja i Kokkila. Det första besöksmålet är den berömda Westers trädgård, som även kallas en oas för kropp och själ. Den brokiga trädgårdens produkter kan inhandlas i gårdsbutiken. I trädgården ordnas även utställningar och konserter. Värdinnan presenterar trädgården och förmiddagskaffe avnjuts. I kimito centrum stiftas bekantskap med medeltida gråstenskyrkan, varpå färden går mot Kasnäs udd medan guiden berättar om sevärdheterna på vägen. På vägen åker vi över Lövö bro, där utsikten över skärgården är underbar. I Kasnäs avnjuts lunch från stående bord på Kasnäs Paviljong. Efter lunchen får man sträcka på benen då man åskådar båtar i hamnen, handlar i hantverksboderna eller smyckesaffären eller också kan man ta en tur till Blåmusslans Naturum.

Till följande besöker vi Söderlångvik gård, var vi bekantar oss med Amos Andersons konstsamlingar och gårdsmiljö. Här framgår det hur den urfattiga torparpojken blev en klok investerare. Anderson skapade ett paradis på jorden i Söderlångvik och gården besöktes av presidenter och kungligheter. I gårdsbutiken kan man köpa grönsaker som odlats vid gården, och på sensommaren kan man köpa äpplen från gården stora äppelodlingar. Eftermiddagskaffe avnjuts på ett sommarkafé som inretts i en av gårdens ladugårdar. På återresan åker vi längs med Dragsfjärdens vackra insjöstränder. Då man åker bort från Kimitoön kan man ta sig över Strömma kanal mot Helsingfors eller över Pungböle bro mot Åbo.

Gruppstorlek: 30-50 pers. Om din grupp är mindre, begär offert.
Programmets varaktighet: 7-8 h
Pris:  47 € / pers
I priset ingår: guidning och inträdesavgifter, buffélunch, om gruppen har fler än 30 deltagare är reseledaren gratis.

Be om offert

Bengtskärs fyr

En oförglömlig resa genom skärgården ända till Finlands territorialvatten, där Bengtskärs fyr, den högsta i Norden, reser sig stolt upp från vågorna. På fyren får vi bekanta oss med Bengtskärs intressanta historia med hjälp av guidning och utställningar. Vi äter också en smaklig fyrlunch. Vi har valt att genomföra vår utfärd längs den mest skyddade rutten via Hitis skärgård. Tidvis kan dåligt väder hindra landstigningen på Bengtskär. Då gör vi i stället en intressant rundtur i den inre skärgården och bekantar oss med andra sevärdheter. För våra erfarna skeppare är tryggheten en viktig sak. Före eller efter resan är det möjligt att besöka naturrummet Blåmusslan i Kasnäs. I anslutning till resan kan vi också besöka Kasnäs badanläggning*. Ett spännande ställe är även Vikingacentret Rodeborg i Rosala*.

Beskrivning: Rekreationsutfärd
Gruppstorlek: 30-50 pers. Mindre grupper, be offert.
Längd: 5 h
Tidpunkt: maj-oktober
Pris: Från 62 € / pers.
Inkluderar: Lunch, transporter med charterbåt, inträdesavgifter, guidningar och moms.

*avgiftsbelagd tilläggsservice, begär offert.

Be om offert

Vikingarnas blotfest

I Hövdingehallen eller i Östfararnas hus ordnas spännande blotfester. Middagen serveras på pärtor vid en öppen eld och drickan ur lerkärl. Resterna offras åt gudarna men för säkerhets skull välsignas gästerna till Vhitekrist tron på Helgakapellet. Doften av tjära, skymningen, forna dikter och yxkastning är en del av överraskningarna i programmet.

Beskrivning: rekreationsutfärd
Gruppstorlek: 20-50 pers. Mindre grupper be offert!
Längd: 4,5 h
Tidpunkt: maj-oktober
Pris: från 60 € / pers.
Inkluderar: inträdesavgifter och guidning i vikingacentret, måltid och program, tur och retur transport med charterbåt från Kasnäs till Rosala och moms.

Det är även möjligt att beställa en hövdingefest för högst 85 pers. inkl. vikingadräkter. Pris 74 € / pers.

Skönhet och guld! Vi gör ett dagsbesök till Kasnäs splitternya badanläggning och bekantar oss med Dalsbruk Gulds smyckesfabrik i Kasnäs. Passa på att utnyttja den förmånliga fabriksförsäljningen. Under höstens mörkaste tid är det skönt att unna sig själv ett avslappnande besök på badavdelningen. I resan ingår ett besök med kaffe i Sagalunds museum, samt lunch i Kasnäs Paviljongen med dess mångsidiga stående bord. Vi bekantar oss även med utställningarna som berättar om skärgårdsmiljön i Blåmusslans naturcentrum. Från Kimito till Kasnäs berättar skärgårdsguiden om Kimitoöarnas händelserika historia.

Gruppstorlek: 30-50 pers. För midre grupper, be offert!
Längd: 7-8 h
Pris: från 39 € / pers
I priset ingår: guidning och entréavgifter, lunch med stående bord och kaffe med kaffebröd, besök i fabriksbutiken och utnyttjande av badanläggningens bassängavdelning och moms. Om ni önskar massage och behandlingar be om en offert. Gratis chaufför. Gratis reseledare för grupper över 40 pers.

Be om offert

Amos, Sagalund och ett hjärta av järn

Under denna kulturella dag på Kimitoön besöker vi Amos Anderssons sommarresidens Söderlångvik gård, Sagalunds hembygdsmuseum och får bekanta oss med Dalsbruks bruksmiljö. Vi får lära oss av den kända mesenatens livsverk och se hans konstsamlingar, gå tillbaka i tiden och få en järndos av arbetarhistoria vid “bruket”. Sagalund är en av de största och äldsta friluftsmuséer i vårt land. I Sagalundparken hittar vi gamla byggnader så som ett tingshus från 1700-talet och en skola från 1600-talet, örtodlingar, perenner och en historisk rosengård. Under dagens lopp är det också möjligt att köpa lokala hantverk och souvenirer, på hösten också Söderlångviks äpplen. Äppelodlingarna hör till de största i Finland.

Beskrivning: rekreationsutfärd för bussgrupper
Gruppstorlek: 30-50 pers. Mindre grupper, be offert.
Längd: 7 h
Tidpunkt: året runt
Pris: från 44 € / pers.
Inkluderar: inträdesavgifter, lunch,
kaffe med dopp, guide och moms.

Be om offert

I vikingarnas kölvatten

En händelserik utfärd för grupper som vill bekanta sig med den yttre skärgårdens natur och historia. Första anhalten är Kasnäs där vi besöker nationalparkens naturrum Blåmusslan. Sedan åker vi med bilfärjan M/S Aura till de sägenomspunna öarna Hitis och Rosala. Där bekantar vi oss med vikingacentret, Hitis gamla kyrka och avrättningsplats och vi får höra berättelser om skärgården. På resan kan man köpa rökt fisk, skärgårdslimpa och handarbeten.

Beskrivning: rekreationsutfärd
Gruppstorlek: 30-50 pers. Mindre grupper, be offert!
Längd: 8 h
Tidpunkt: året runt
Pris: från 45 € / pers.
Inkluderar: transporter med båt, lunch, inträdesavgifter, kaffe, guide och moms.

Be om offert

Skärgårdskvinnornas liv

Under resans gång bekantar vi oss med Kimitoöns historia och severdheter via intressanta kvinnors livshistorier; prästfrun Kristina Pratana, svarta damen i Dalsbruk, Kejsar-Fina på Högsåra och många andra. Under resan avnjuts lunch och kaffe med dopp. Under resan åker vi från Kimito kyrka, via Dalsbruk till ön Högsåra.

Pris: från 45 € / pers.
Längd: ca. 7 h

Be om offert

På seglats i gågna tider

De traditionella segelfartygen Eugenia tar oss på en stämningsfull resa i gammaldags anda. Förr var fartygen av trä och karlarna av stål! Havsbrisen tar tag i segeldukarna precis lika bra nu som förr- och de tyngsta jobben överlåter vi åt besättningen. Som gäst ombord får du delta i arbetet, bekanta dig med seglingsteknik och lära dig allmogeseglingens historia. Du kan också slå dig till ro uppe på däck och njuta av havet, de förbiglidande kobbarna och insupa skärgårdsatmosfären. Ni kan också kombinera seglatsen till något av våra andra program, t.ex. ett besök i Kasnäs bad. Från denna upplevelserika seglats återvänder du hem som en ny människa!

Beskrivning: havsutfärd
Gruppstorlek:
Eugenia 15-25 (30)
Längd:
4-6 h
Tidpunkt:
15.6.-15.9.2018
Pris: från 55 € / pers.
Inkluderar:
seglats, lunch, kaffe och bulla samt moms.

Be om offert

Förtjusande Söderlångvik – Glimmande Kasnäs

Resan börjar då vi anländer i Kimito och plockar upp lokalguiden. Det bär av mot den södra delen av denna, Finlands näst största, ö. Vi stannar på Söderlångvik gård, som var Amos Andersons sommarställe. Amos var hemma från Kimitoön, och skaffade sig en ansevärd förmögenhet och grundade bl.a. Hufvudstadsbladet. På sitt sommarhem hade han många kända gäster, men han var också något av en mecenat för konst. Konstsamlingarna på Söderlångvik gård är intresseväckande. På området har man planterat många olika trädtyper och växthusen och äppelodlingarna producerar lokala grönsaker och frukter, som man kan inhandla. Vi bekantar oss med herrgården och avnjuter kaffe på sommarkafét, som har en närliggande försäljningsutställning av lokala hantverkare.

Resan fortsätter mot Kasnäs och vi åker över den nya Lövöbron, var utsikten över skärgården är magnifik. I Kasnäs avnjuts lunch på Kasnäs Paviljongs buffé. Vi beskådar det glimmande havet och bekantar oss därefter med de glimmande smycken producerade av Dalsbruks guld. Det finns en möjlighet att inhandla smycken till förmånliga priser i strandens bodar eller i fabriksbutiken. Man kan också besöka Blåmusslans naturum, vars utställningar berättar om Skärgårdshavets nationalpark.

Längd: 5-6 h.
Pris: 39 € / pers.

Be om offert

De två kyrkorna i Västanfjärd och Dalsbruks bruksmiljö

Programmet börjar då guiden plockas upp i Kimito. Vi åker till den vackra byn Västanfjärd och bekantar oss med dess två intressanta kyrkor. Den gamla träkyrkan från 1700-talet berättar om den tid då bondeseglats var en av bygdens viktigaste inkomstkällor. Den nya kyrkan, byggd 1912 i nationalromantisk stil, är en ståtlig byggnad som påminner om ett slott. Vi avnjuter lunchen på Villa Felix i närheten av kyrkorna.

Färden fortsätter till den historiska bruksorten Dalsbruk, som har vuxit kring den redan på 1600-talet påbörjade järnbruket. Vi får se bruksmuséet, där man presenterar arbetarnas boende från tre olika tidsperioder, gamla masugnens ruiner och de berömda kålugnarna, som är hela Nordens bäst förvarade grupp av ugnar. Guidningen berikas av berättelserna om patronerna och smakprover på ortens folkliga humor. Segelfartygen byggda i Västanfjärd seglade ofta i Dalsbruks hamn med järn och malm som last. På rundvandringen får man också beskåda de speciella lofthusen, som har fungerat som arbetarnas bostäder. Eftermiddagskaffe avnjuts nära hamnen på Strandhotellet.

Längd: ca. 5 h.
Pris: 36 € / pers.

Be om offert

Från Mathildedals bruk till Sagalund

Resans program påbörjas i Havstykö, där lokalguiden välkomnar er och låter er bekanta er med bruksorten Mathildedal och dess historia från och med 1800-talet. Ni får beskåda bruksmiljön med dess rödmyllemålade hus, herrgård och gamla fabriksbyggnader vid den ljuva naturen och havet. Lunchen bjuds på restaurangen Ruukin Krouvi. Från Mathildedal går resan till Kimitoön över Strömma kanal. Lokalguiden väntar vid den medeltida gråstenskyrkan i Kimito.

Vi bekantar oss med denna historiska kyrka och gör en rundtur i Kimito varpå vi stannar vid Sagalunds museum. Till museiområdet har man samlat närmare 50 gamla byggnader från Kimitoöns område och man värnar om det viktiga kulturarvet. Möjlighet till souvenir-inköp i gammeldagsbutiken. Eftermiddagskaffe i museikaféet Café Adéle.

Längd: ca. 6,5 h.
Pris: från 39 € / pers.

Be om offert

Gruppseglats till Örö fortö med traditionell segelbåt

Jakten Eugenia seglar till den stängda fortön Örö under sommaren 2018. Upplev underbar  natur, fängslande historia samt en gammaldags seglats med det vackra segelfartyget.

Be om offert

Seglingsupplevelse till Örö med övernattning på Kasnäs hotell & bad

Tillbringa en underbar dag med en seglats på ett tjärdoftande traditionssegelfartyg. Bekanta dig med en av de intressantaste öar i vår skärgård och övernatta bekvämt på Kasnäs hotell och njut av den service badhuset erbjuder.

I paketet ingår seglats med guidningar, lunch, eftermiddagskaffe, inkvartering i dubbelrum, frukost, middagsbuffé, fritt tillträde till badhus och gym samt moms. Priset är 165 € / pers.

Be om offert