fbpx

Pargas & skärgård

Nagu Kammarmusikdagar 3.-7.7.2019

Återigen bjuder det somriga Nagu in sina gäster för att njuta av en mångsidig musikresa igenom skärgården. Mer än tidigare kan man i år höra festivalmusiken under eftermiddagarna: på torsdag i Själö kyrka, fredag i Nagu kyrka, under lördagen på restaurang L’Escale och på söndag samlas vi till allsång i Qviflax.

På festivalens öppningskonsert uppträder den armeniska duon Ars Lunga med musikaliska hälsningar från sitt hemland. På Själö får man lyssna på en ovanlig duo då Katja och Markku spelar cello, barockcello, valthorn och alphorn! Den traditionella orgelkonserten på Nagus Schwan-orgel går av stapeln på torsdag kväll. På fredagens konsert får vi åka på en resa genom musik längs St Olavs vattenled, och på lördag firas Clara Schumanns 200-års jubileum. Under fredagseftermiddagen hälsar vi på i Wien med Mozarts och Schuberts toner.

Boka biljetter online
Biljettpriser: 
20 € Grundbiljett
15 € Pensionärer, studerande, beväring
Under 18 år gratis
OBS! Eftermiddagskonserten på fredagen (Eftermiddag i Wien) pris:
15 € Grundbiljett
10 € Pensionärer, studerande, beväring
Ur Kamarn – Fritt inträde
Qviflax Allsångfest- biljetter enbart vid porrten! (Arrangör Qviflaxin byalag)
Seriebiljett: Vuxna 65 €, pensionärer 45 €, 4 konserter ingår (man kan välja själv vilka förutom Qviflax!).
Grupprabatt: över 15 personers grupper 10 % rabatt, enbart från Skärgårdsbokning. Ta kontakt 02-410 6600 eller info@skargardsbokning.fi

Skärgårdens Ringväg

Den mycket populära rutten, Skärgårdens Ringväg, för dig över 12 broar och 8 färjor. Under resan bekantar du dig med storartade landskap, historiska kyrkor och servärdheter, pittoreska byar samt skärgårdens delikatesser och hantverk. Beställ en skolad skärgårdsguide så får du höra färsk information och intressanta historier. Vi rekommenderar att du skulle reservera två dagar för en rundtur på Ringvägen. Under en dag hinner man bara njuta av en del av sevärdheterna.

Beskrivning: för bussgrupper
Gruppstorlek: 30 – 50 pers. Mindre grupper, be offert.
Längd: 1 dag: 12 h
2 dagar: 10 + 6 h
Tidpunkt:  31.5.-1.9.2019
Pris: 1 dag från 52 € / pers.
2 dagar från 145 € / pers.
Inkluderar: 1 dag: färjavgifter, lunch, inträdesavgifter, kaffe, guide och moms. 2 dagar: färjavgifter, 2 luncher, inträdesavgifter, 2 kaffe, guide båda dagarna, övernattning i 2 personers rum, frukost och moms.

OBS! Om du beställer resan av oss förser vi bussen med förtursskyltar. Då kommer du smidigt förbi färjköer. Det finns ett begränsat antal av skyltar och det gäller att boka så snabbt som möjligt.

Be om offert

Skärgårdens Lilla Ringväg

Under utfärden besöker vi Nådendals gamla stad, kör via Rymättyläs fiskesocken och gör en timmes båtutfärd till Nagu. Vi bekantar oss med hantverksstånd i Nagu hamn och med Hippoglas glashytt, där vi får se glasblåsnings show. Vi besöker också en historisk kyrka antingen i Nagu eller Nådendal. Skärgårdens Lilla Ringväg kan man runda åt 2 olika håll. Som besöksmål kan man också välja Villnäs slott, som är marskalk Mannerheims barndomshem. Utflyktsprogrammet planeras enligt ert önskemål och båtarnas tidtabeller.

Gruppstorlek: 30-50 pers. Också för mindre grupper enligt skild offert.
Tidpunkt: 17.5.-1.9.2019
Längd: ca. 6,5 h
Pris: från 49 € / pers
Inkluderar: guidningar, lunch, eftermiddagskaffe med dopp, inträdesavgifter och moms.

Be om offert

Lill-Pargas

Upplevelserik guidad vandring i Pargas centrum. Vi bekantar oss med Nordens största kalkstensdagbrott uppe från utsiktplatsen, besöker en keramiker i sin verkstad samt Pargas hembygdsmuseum. Vi bekantar oss med Salvador Dalis och andra konstnärers surrealistiska värld på ArtBank. I vandringen ingår en smaklig lunch. Paketets längd är 4 timmar.
Prisexempel för 25 personers grupp är 42 eur/pers.

Be om offert

Skärgårdens delikatessrutt

Skärgårdens delikatesser, färska grönsaker, potatis och fisk, frukter, bär samt underbara bakelser utgör grunden för en matresa i skärgården som retar dina smaklökar. Den goda matens och receptens ursprung kommer lätt fram med vår sakkunniga guide. Matlusten växer i den friska havsluften. Kom med och bekanta Er med matkulturen i Åbolands skärgård. Resan börjar med ett besök vid det välkända café-bageriet Naantalin Aurinkoinen i Nådendal. Köp hem läckra bakelser, kaffebröd och matbröd. Guiden berättar för oss historien om de omtalade Nådendalska pepparkakorna. Resan fortsätter vidare till Rimito var vi avnjuter en delikat skärgårdslunch på stämningsfulla Restaurang Pohjakulma, belägen i en gammal skolbyggnad. Härifrån kan vi också köpa hem husets skärgårdslimpa. Vi åker vidare med förbindelsebåt till Nagu. I Nagus gästhamn kan vi inhandla bl.a. rökt fisk, grönsaker och skärgårdslimpa. På hemvägen mot Åbo stannar vi vid Fredrikastugan i Pargas på eftermiddagskaffe och Runebergstårta. Johan Ludvig Runebergs fru, Fredrika Tengström, bodde här som ung. Vi besöker även Axo bageri och Tammiluoto vingård.

Gruppstorlek: 30-50. För mindre grupper, be om offert.
Längd: 9h
Pris: från 45 € / pers.
I priset ingår: lunch, eftermiddagskaffe, båtbiljetter, guidens tjänster och moms. Buss-hyra ingår inte.

Be om offert

I Runebergs fotspår

Vi bekantar oss med vår nationalförfattare J.L.Runebergs ungdomsstad Pargas. Vi besöker Fredrikastugan, promenerar längs de smala gränderna i Gamla Malmen och bekantar oss med Helige Simons medeltida gråstenskyrka från 1320-talet. Vi äter lunch och dricker kaffe.

Gruppstorlek: 25-35 pers. För mindre grupper, be offert!
Längd: dag 5 h
Pris: från 32 € / pers.
Inkluderar: kaffe, lunch, skärgårdsguide, besök och moms. Gratis chaufför. Gratis reseledare för grupper över 40 pers.

Fredrikastugan har fått sitt namn efter Fredrika Tengström, hustru till vår nationalförfattare J.L. Runeberg. Efter Åbo brand år 1827 flyttade hon in i stugan tillsammans med sin mor. Stugan är möblerad enligt sent 1800-tal. Gamla malmen är Pargas historiska centrum, en gammal handelsplats med välbevarade trähus. Gamla Malmen och den medeltida kyrkan bildar tillsammans ett nationellt viktigt kulturlandskap. I kyrkans trädgård finns dessutom ett kapell namngivet efter Finlands första ärkebiskop, biskop Tengström. Det är byggt i början av 1800-talet enligt 1700-talets byggnadstraditioner. Välsignelsekapellet som är ritat av Erik Bryggman representerar en funktionalism som är väl anpassad till omgivningen. Kapellet anses vara ett förarbete till Åbo Uppståndelsekapell.

Be om offert

Herrgårdar i Skärgården

Historia och konst! Ett dagsbesök i skärgårdens huvudstads herrgårdar: Vi bekantar oss med skärgårdens intressanta herrgårdar och deras historia tillsammans med en guide. Vi besöker följande mål:

Kustö borg
Lofsdal herrgård
Qvidja herrgårdsborg

Under resan avnjuter vi herrgårdskaffe och lunch.

1. Kustö medeltida biskopsborg

Borgen byggdes vid stranden av viken i Piikkis som en fristad åt de katolska biskoparna i Finland. Den fungerade som deras tillflyktsort ända till reformationen. Borgen var i bruk under två århundraden och var en unik byggnation i Finland. Den revs år 1528 på Gustav Vasas befallning.

2. Lofsdal herrgård

Ett privat hem där vi får veta om inredning, målningskonst, antikviteter, jordbruk samt gårdens färgstarka historia. I Pargas finns sjömärken från forntida farleder; det synligaste av dem är kasbergen, på vilka man tände signaleldar för att varna invånarna om fara hotade från havet. Höga platser valdes till utkikspunkter. Lofsdal har sannolikt varit ett av Stor-Tervo vårdberg. Lofsdal herrgård kom till under det 30-åriga kriget då Kronan delade ut landområden som belöning åt sina soldater. Lofsdals gustavianska herrgård med tio rum blev färdig i slutat av 1700-talet och flyttades till sin slutgiltiga plats år 1839. I huvudbyggnaden finns den fina ursprungliga antika inredningen och en konstsamling från 1700- och 1800-talen.

3. Qvidja gård

Qvidja nämns redan i början av 1400-talet som ett viktigt boningshus. En av husets första kända ägare var Biskopen av Åbo, Maunu II Tavast. Byggandet av gråstensslottet börjades troligen på 1480-talet av Joachim Fleming. Slottet har varit i släkten Flemings ägo till slutet av 1600-talet. Gården är fortfarande bebodd och ägs av släkten af Heurlin.

Gruppstorlek: 30-50 pers. För mindre grupper, be offert.
Längd: 8 h
Tidpunkt: maj-sept.
Pris: från 47 € / pers.
Inkluderar: kaffe med dopp, lunch, skärgårdsguide, besök, inträdesavgifter och moms. Chauffören gratis. Reseledaren gratis för grupper över 40 pers.

Be om offert

Skördetider

Vi börjar resan med att bekanta oss med Stentorps fårfarm på Kirjala ö. Stentorps ägare Jill Von Weymarn har finska lantrasfår. I huvudbyggnadens källare kan man bekanta sig med en handarbetsutställning, köpa naturnära Stentorpsprodukter, ylletröjor, seglarjackor, fårskinnsvästar, yllegarn och fårskinn. Klädernas mönster baserar sig på mytologiska sagor och skärgårdsnaturen. Vi avnjuter lammpirog och kaffe.

Vi fortsätter resan till Cigar Factory J. Sundqvist. Vi bekantar oss med Finlands enda cigarrfabrik och under fabriksbesöket får vi ta del av cigarrtillverkningens olika skeden från tobaksblad till den färdiga produkten.

Efter en rundtur i skärgårdens huvudstad Pargas äter vi lunch i Restaurang Malmen med havsutsikt. På återfärden besöker vi Tammiluoto vingård i Lemlax, där man kan köpa hem gåvor och smaka på gårdens egna viner.

Gruppstorlek: 30-50 pers. För mindre grupper be offert.
Längd: 8 h
Pris: från 40€ / pers.
Inkluderar: kaffe och lammpaj, lunch, skärgårdsguide, besök, inträdesavgifter och moms. Gratis chaufför. Gratis reseledare för grupper över 40 pers.

Vinprovning separat: 3 olika viner för 9 € som beställs tillika med resan.

Be om offert

Qvidja gård – Tammiluoto vingård – Nordens största kalkbrott

Qvidja gård är en av de väldigt få bebodda adelsherrgårdar, som har förblivit som bevis för byggnads- och levnadssätten under medeltiden i vårt land. Qvidja är fortfarande en aktiv gård på Lemlax i Pargas. Vi bekantar oss med herrgården under ägarens guidning. Efter besöket förflyttar vi oss till Tammiluoto vingård, var vi avnjuter en god lunch och får bekanta oss med gården och göra inköp i gårdsaffären. Programmet fortsätter, då vi förflyttar oss till Pargas och lägre ner än havsytan på botten av Nordens största kalkdagbrott. Efter detta äventyr avnjuts ännu kaffe med dopp på museikafét Fredrikastugan, som var vår nationalskald, Runebergs, frus hem. Priset inkluderar guidning vid målen.

Pris: från 44 € / pers

Be om offert

Nagu – I hjärtat av skärgården

På resan till det havsomslutna Nagu stiftas bekantskap med glashyddan, hamnen, hantverks- och souvenirbutiker, den medeltida kyrkan, traktormuséet och vi besöker även en bondgård. En god lunch och kaffe med dopp ingår i priset.

Tid: 6 h
Pris: från 39 € / pers.

Be om offert

Fyrön Utö – 2 dagar

Avgång till Utö från Pärnäs hamn i Nagu med m/s Eivor. Fartyget går via flera utskärsöar och resan tar ca. 3-4 h. Under resan finns det möjlighet att köpa lunch, kaffe och förfriskningar på fartygets kafé. På Utö sker inkvarteringen på Havshotellet. Skärgårdsmiddag. Möjlighet till bastu. Till programmet hör en guidad vandring, under vilken man stiftar bekantskap med fyren och byamuséet och så får man höra om livet i havets famn. Avgång mot Nagu efter klockan 12 och då har man igen möjlighet till lunch och förfriskningar under båtresan. Prisexempel på sommaren 172 € / person med hotellinkvartering. Radhusinkvartering något förmånligare.

Be om offert