SKÄRGÅRDSSHOP, NAGU POST, LOPPIS & ANTIQUE

Öppethållningstider: 

Vinter: må – to 8-17, fre 8-16.30
Sommar: må – fre 8-17, i juli lördagar 10-15

Adress: Strandstigen 1. 21660 Nagu.  Våra koordinater är lat 60.19254, long 21.91257. I samma utrymme finns även postkontoret och en småskalig pappershandel med böcker, gåvoartiklar, hantverk, souvenirer, turistkartor och sjökort. Hos oss kan du även köpa biljetter till evenemang och konserter, från vår NetTicket biljettautomat.

För att boka hyllor och bord till Loppis & Antique ring till postens nummer. Eller kom och prata!

Telefonnumret till Nagu ombudsposten är 040-5427815.

Nagu turistinformation: Visitparainen.fi

På sommaren finns infopunkten i Nagu hamn bredvid förbindelsebåtsbryggan. Andra tider finns Pargas stads turistinfo i områdeskontoret vid Brinkasvägen 1, Nagu.

Skärgårdsfärjor

Skärgårdsfärjornas rutter och tidtabeller hittar du här.


Nagu

Nagu är beläget mitt i världens vackraste och största skärgård med bräckt vatten, en arkipelag med mer än 100 000 öar, medräknat Stockholms skärgård, Åland, Åbolands skärgård och öarna norr om Estland. Nagu erbjuder semesterfiraren goda möjligheter att njuta till fullo – du kan vila dig i lugn och ro och äta gott, eller den mer aktiva firaren kan fiska, vandra, cykla, paddla och förstås segla eller åka båt.

Varje årstid har sin egen charm. För de fiskeintresserade är våren och hösten lämpliga för nät- och spöfiske, vintertid kan man pilka. Vill man plocka bär och svamp, kan man redan vid de markerade naturstigarna hitta korgen full. För fågelintresserade är den rikliga mängden flyttfåglar i yttre skärgården ett paradis. Under kalla och snörika vintrar kan Nagu erbjuda aktitiviter i den friska luften som exempelvis skidning på spåren vid motionsbanan och skridskoåking vid bollhallens rink. Inte att förglömma de vackra vintervita landskapen! Inkvartering i antingen stuga, hotell eller bed&breakfast finns att boka året runt.

I den populära gästhamnen kan man med lite tur skåda världens finaste yachter, snabba katamaraner och traditionella segelfartyg. Förbindelsebåtarna och -färjorna tar dig från Nagu till 50 olika hamnar runt i skärgården.

Sevärdheter och besöksmål

Sjöfartshuset i Nagu 

Besök  Sjöfartshuset i Nagu i det gamla posthuset,  som ställer ut föremål, konstverk och modeller (många av dem byggda av Åke Sandvall) med anknytning till skärgårdens sjöfartshistoria.

Nagu kyrka

Nagu kyrka är en gråstenskyrka byggd under 1400-talets början. Nagu kyrka har en av de få historiska orglar som fortfarande är i församlingsbruk i vårt land, byggd av Olof Schwan på 1700-talet. Evenemang som t.ex. St Olofs dagarna och konserter under Nagu kammarmusikdagar ordnas i kyrkan. Längs St. Olofs Waterway kan du vandra genom skärgården året runt.

Fagerlunds traktormuseum

Tfn: 040 8447400. Adress: Norrstrandsv. 1092, 21600 Nagu

Gästhamnen

Nagus gästhamn är en av skärgårdens mest populära gästhamnar. Under sommarsäsongen lever hamnen upp då ortsbefolkningen, båtfolket och turisterna söker sig ner för att ta sig en kaffe eller en bit mat vid någon av restaurangerna. I gästhamnen finns även många fina små butiker och bodar som säljer bl.a. hantverk, kläder och souvenirer.Service som finns i gästhamnen:

 

Själö

Själö är en naturskön ö belägen strax norr om Kyrkbacken i Nagu. Öns intressanta historia sträcker sig ända till 1600-talet, då kung Gustav II Adolf bestämde att Själö skulle bli stället dit människor insjuknade i spetälska skulle skickas. Idag fungerar Skärgårdshavets forskningsinstitut på ön. Trots sitt dystra förflutna är ön en vacker syn med sina blommande ängar och den gamla träkyrkan.

Nötö

Nötö är en ö belägen i Nagus yttre skärgård, mellan Nagu och Jurmo, och hör till Skärgårdshavets nationalparks samarbetsområde. Ön är en av de största inom nationalparken, 3,5 km lång. Från det tidigare byasamhället på ön finns fortfarande många gamla byggnader väl bevarade, som t.ex. det gamla kapellet från 1750-talet samt den gamla väderkvarnen. Bekanta dig med Nötö här.

Borstö

Borstö hör till Nagus skärgård och har en yta på ca 40 hektar, ön är ungefär en km lång och en halv kilometer bred. Borstö ligger mellan Vänö och Jurmo, sydost om Nötö. Den första kända bonden på Borstö flyttade dit från Trunsö på 1740-talet. Under seklernas gång har många skepp gått förlorade i de steniga vattnen runt Borstö. I museét på Borstö kan man bl.a. skåda föremål som bärgats från galeoten St Mikael och barken Nordstiernan som förlist utanför Borstö kring 1800-talets början. Därtill har museet en samling av bruksföremål som skildrar livet på ön förr i tiden.