SKÄRGÅRDSSHOP OCH NAGU POST

Nagus turistinformation

Finlands Skärgårdsbokning

Öppethållningstider: Vinter: må – to 8-17, fre 8-16.30
Sommar: må – fre 8-17

Nagus turistinformation hittar du hos Finlands Skärgårdsbokning, belägen precis invid Skärgårdsvägen på adressen Elbacken 1. Våra koordinater är lat 60.19254, long 21.91257. I samma utrymme finns även postkontoret och en småskalig pappershandel med böcker, gåvoartiklar, hantverk, souvenirer och turistkartor förstås. Hos oss kan du även köpa biljetter till t.ex. kryssningar och konserter, från vår NetTicket biljettautomat. Vi erbjuder även våra kunder gratis internetförbindelse.

På somrarna finns det också en info-person i Nagu gästhamn! Han råder er om Nagus tjänster, övernattningsmöjligheter, sevärdheter, öppethållningstider, guidade turer till Själö, vandringsleder, cykelleder m.m. Du hittar infot i gästhamnen (som finns bredvid färjan, framför Hotel Strandbo). Öppet: I början av juni och senare halvan av augusti fredagar-söndagar och övriga sommarveckorna klockan 11-18.

 


Nagu

Nagu är beläget mitt i världens vackraste och största skärgård med bräckt vatten, en arkipelag med mer än 100 000 öar, medräknat Stockholms skärgård, Åland, Åbolands skärgård och öarna norr om Estland. Nagu erbjuder semesterfiraren goda möjligheter att njuta till fullo – du kan vila dig i lugn och ro och äta gott, eller den mer aktiva firaren kan fiska, vandra, cykla, paddla och förstås segla eller åka båt.

Varje årstid har sin egen charm. För de fiskeintresserade är våren och hösten lämpliga för nät- och spöfiske, vintertid kan man pilka. Vill man plocka bär och svamp, kan man redan vid de markerade naturstigarna hitta korgen full. För fågelintresserade är den rikliga mängden flyttfåglar i yttre skärgården ett paradis. Under kalla och snörika vintrar kan Nagu erbjuda aktitiviter i den friska luften som exempelvis skidning på spåren vid motionsbanan och skridskoåking vid bollhallens rink. Inte att förglömma de vackra vintervita landskapen! Inkvartering i antingen stuga, hotell eller bed&breakfast finns att boka året runt.

I den populära gästhamnen kan man med lite tur skåda världens finaste yachter, snabba katamaraner och traditionella segelfartyg. Med kryssningsfartyget Kristina Brahe kan man regelbundet ta sig till bl.a. Helsingfors och Nyslott. Förbindelsebåtarna och -färjorna tar dig från Nagu till 50 olika hamnar runt i skärgården.

Nagu är en mångsidig oas i skärgårdslivet med tiotals evenemang – teater, danser, konserter, marknader… Ta en titt i Nagus och hela skärgårdens händelsekalendrar! (www.vastaboland.fi/web/evenemang och www.saaristo.org). Exempel på evenemang i Nagu; Nagu kammarmusikdagar, Forneldarnas natt i slutet av augusti och Skördefest i Nagu i september.

Sevärdheter och besöksmål

 Sjöfartshuset i Nagu 

Öppetidet 2017:

12.6 – 14.8: tisdag – söndag kl 11-18

15.8-31.8 tisdag – söndag kl 11-16

Stängt under midsommaren (Fre-Lö).

19.7. special öppethållningstid (kl 11-22) pga Tall Ships Race-evenemanget.

För grupper även övriga tidpunkter enligt överenskommelse.

Besök  Sjöfartshuset i Nagu i det gamla posthuset,  som ställer ut föremål, konstverk och modeller (många av dem byggda av Åke Sandvall) med anknytning till skärgårdens sjöfartshistoria. Inträde 3 eur/person.

Nagu kyrka

Nagu kyrka är en gråstenskyrka byggd under 1400-talets början. Nagu kyrka har en av de få historiska orglar som fortfarande är i församlingsbruk i vårt land, byggd av Olof Schwan på 1700-talet. Evenemang som t.ex. St Olofs dagarna och konserter under Nagu kammarmusikdagar ordnas i kyrkan.

Fagerlunds traktormuseum

Öppet i juni och juli lördagar kl. 8-14. Övriga tider enligt överenskommelse, även på kort varsel. Inträde 4 €, under 6 år gratis. Grupper, minst 12 pers, 3€/pers.

Tfn: 040 8447400. Adress: Norrstrandsv. 1092, 21600 Nagu

Gästhamnen

Nagus gästhamn är en av skärgårdens mest populära gästhamnar. Under sommarsäsongen lever hamnen upp då ortsbefolkningen, båtfolket och turisterna söker sig ner för att ta sig en kaffe eller en bit mat vid någon av restaurangerna. I gästhamnen finns även många fina små butiker och bodar som säljer bl.a. hantverk, kläder och souvenirer.Service som finns i gästhamnen:

– Café
– Fisk & Grönsaker
– Kläder
– Souvenirer
– Båtutrustning
– Cykeluthyrning
– Tvättstuga
– Avfallsinsamling
– Bränsleförsäljning

Öppet: Juni – Augusti, i maj och september öppet under veckoslut.

I priset ingår: båtplats, vatten, toalett, bastu & dusch, tömning av septitank, samt sophantering.

Hippoglass

Glasbutik och glasblåsning. (www.hippoglass.com)

Gårdsturism

För gruppresor, kontakta Finlands Skärgårdsbokning! Tel. +358-2-410 6600

Ett par exempel på besöksmål:

– Gård vid havet med lamm och hästar: Korsnäs Östergård (maatilamatkailunauvo.tarjoaa.fi)
– Gård med hästar, hundar och katter. Koum Östergård (koum.suntuubi.com)

Själö

Själö är en naturskön ö belägen strax norr om Kyrkbacken i Nagu. Öns intressanta historia sträcker sig ända till 1600-talet, då kung Gustav II Adolf bestämde att Själö skulle bli stället dit människor insjuknade i spetälska skulle skickas. Idag fungerar Skärgårdshavets forskningsinstitut på ön. Trots sitt dystra förflutna är ön en vacker syn med sina blommande ängar och den gamla träkyrkan.

Förbindelsebåten m/s Östern trafikerar sommartid dagligen mellan Kyrkbacken och Själö (ca 30 minuters resa, tidtabellen hittar du här).
För gruppresor till Själö – begär offert! Finlands Skärgårdsbokning, tel. +358-2-410 6600

Guidade turer till Själö ordnas alla sommarlördagar, kontakta oss på Finlands Skärgårdsbokning!

Mer information om Själö på Skärgårdshavets forskningsinstitutets hemsidor.

Nötö

Nötö är en ö belägen i Nagus yttre skärgård, mellan Nagu och Jurmo, och hör till Skärgårdshavets nationalparks samarbetsområde. Ön är en av de största inom nationalparken, 3,5 km lång. Från det tidigare byasamhället på ön finns fortfarande många gamla byggnader väl bevarade, som t.ex. det gamla kapellet från 1750-talet samt den gamla väderkvarnen. Bekanta dig med Nötö här.

Till Nötö trafikerar förbindelsebåten m/s Eivor (tidtabeller: www.fma.fi) .

Borstö

Borstö hör till Nagus skärgård och har en yta på ca 40 hektar, ön är ungefär en km lång och en halv kilometer bred. Borstö ligger mellan Vänö och Jurmo, sydost om Nötö. Den första kända bonden på Borstö flyttade dit från Trunsö på 1740-talet. Under seklernas gång har många skepp gått förlorade i de steniga vattnen runt Borstö. I museét på Borstö kan man bl.a. skåda föremål som bärgats från galeoten St Mikael och barken Nordstiernan som förlist utanför Borstö kring 1800-talets början. Därtill har museet en samling av bruksföremål som skildrar livet på ön förr i tiden.

Till Borstö kommer man sommartid med förbindelsebåten m/s Fiskö (tidtabell: www.fma.fi).

 

Lanterna Ateljé

Vackra keramik- och akvarellutställningar under sommaren.

Finlands Skärgårdsbokning

Dockhemsutställning. Det privatägda dockhemmet har tidigare varit på Åke Sandvalls utställning men finns nu hos oss. Möblerna är gjorda under åren 1850 – 1950.

m/s Autere

Upplev skärgården från havet! m/s Autere erbjuder både ruttrafik och charterkryssningar.  Mer info: www.merireitit.fi

Tidtabeller