Rengastie

Saariston rengastie on yksi Suomen suosituimmista matkailureiteistä, eikä suotta. Saaristokylien tunnelma, meriluonto ja seikkailun tuntu tuovat vierailijat takaisin aina uudestaan. Saariston rengastie on ollut olemassa lähes täydellisenä jo kauan ennen, kuin se tuotteistettiin 1996 lisäämällä Iniön ja Houtskarin välille kesäajaksi maksullinen yhteysalusyhteys. Ennen tätä saaristotiet losseineen ja lauttoineen palvelivat paikallisia asukkaita, ja vierailijat kokivat saariston enemmän veneilijän merellisestä vinkkelistä kuin maanteitä pitkin.

Saarien palvelut ovatkin monessa paikkaa kasvaneet vierasvenesatamien ympärille ja niiden toiminnan tukemiseen. Saariston rengastie on muuttanut tätä dynamiikkaa ja elämää on alkanut nousta myös kauemmas satamista. Samalla saariston metsät, luontopolut ja maatilamajoitukset ovat saaneet kävijöitä ja monenlaista pientä yritystä on noussut reitin varrelle.

Kutsummekin nyt vierailijat vielä hiukan syvemmälle saaristoon, viipymään ja nauttimaan saariston kylistä, tutustumaan saariin pintaa syvemmältä ja vaihtamaan ajatuksia paikallisten kanssa. Tämä on mahdollista vain pysähtymällä. Tähän asti rengastietä on kierretty vinhaa vauhtia, mahdollisesti jopa päivässä, jolloin jotakin olennaista saaristosta jää täysin kokematta: kiireettömyys ja vuodenaikojen mukainen elämä.

Saariston rengastie on reitti, ja reitillä voi käydä ympäri vuoden, suorastaan kannustammekin siihen, jotta pääsee nauttimaan syystuulien ulvonnasta, kirkkaasta tähtitaivaasta tai todellisesta hiljaisuudesta. Eteläiseltä reitiltä (Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskär), joka on auki ympäri vuoden, löydätte suurimman osan rengastien tärkeimmistä palveluista ja kohteista.

Vinkkejä Saariston rengastiellä matkailuun voit myös lukea blogistamme Saariston vuosi

Tervetuloa todelliseen saaristoon!

Rengastiellä: Nauti nauvosta

Rengastiellä: Kierrä Korppoota