Opastukset

Yksityisopastukset

Haluatko tietää enemmän saariston elämästä, historiasta ja luonnosta? Voit varata  meiltä yksityisopastuksen, koet syvemmin ja saat vierailustasi enemmän irti. Nämä opastukset tehdään kävellen. Voit antaa yksityisopastuksen myös lahjaksi: Lahjakortteja löytyy verkkokaupastamme.

Kalkkikaupungin tarina ja Furuvikin kartano:

Tutustutaan upeaan Furuvikin huvilaan meren rannalla, kalkkilouhoksen lähellä. Kertomuksia Paraisten kehittymisestä, kalkkikivilouhoksen historiasta ja Sarlinin perheestä. Tilaa tästä opastus!

Runeberg Paraisilla

Tarinoita kansallisrunoilijamme nuoruuden vuosilta ja kuinka hän tapasi Fredrikansa. Kuljetaan historiallisilla paikoilla Paraisilla. Tilaa tästä opastus!

Tarinoita Nauvon kirkonmäeltä

Nauvon harmaakivikirkko vie ajatukset keskiajalle, mutta kirkonmäellä on kokoontunut merenkulkijoita, kalastajia ja paljon muuta väkeä. Tilaa tästä opastus!

Seili – hylättyjen saari

Seilin saari Nauvon pohjoispuolella on toiminut yhteiskunnan ei-toivottujen henkilöiden karkoituspaikkana ja sen historia kätkee monta traagista tarinaa. Saarella saa tarinoiden vastapainoksi nauttia kauniista luonnosta. Kulku yhteyslaivoilla Nauvosta, Rymättylästä tai Turusta. Tilaa tästä opastus!

Kun pirtu virtasi – Salakuljetusaiheinen raitis kävely Korppoon raitilla

Saariston elämään vaikutti suuresti kieltolain aika tuoden vaurautta mutta myös vaaratilanteita. Mitä Korppoossa tuolloin tapahtui? Tilaa tästä opastus!

Taalintehdas – rautainen kylä

Rautaruukin ympärille, järvien ja meren väliin, kasvoi melkein pieni kaupunki, jossa patruunat asui huviloissaan ja työväki kasarmeissaan. Kun hiiliuunit avattiin tuli kuitenkin äkkiä kerätä pyykit naruilta, etteivät ne mustuisi. Kuule rautaisen kylän tarinoita elämästä ennen ja nyt. Tilaa tästä opastus!

Söderlångvikin kartano

Kemiönsaarelta Brokärrin kylältä kotoisin oleva Amos Anderson kokosi suuren omaisuuden, johon myös kuuluu kaunis Söderlångvikin kartano. Opastetulla kävelyllä tutustumme kartanon päärakennukseen ja puutarhaan sekä Amoksen elämään. Tilaa tästä opastus!

Kasnäs – kalastusta ja geologiaa

Oli aika, jolloin Kasnäsissa oli tulivuoria. Mutta oli myös aika, jolloin sinne ei ollut tietä ja myös aika jolloin paikalla oli Louis Bar. Kun vierailet Kasnäsin kylpylässä voi olla mielenkiintoista tutustua paikkaan vähän tarkemmin. Tilaa tästä opastus!

Paimion parantola

Paimiossa sijaitsevaa arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon suunnittelemaa tuberkuloosiparantolaa (1933-1986) pidetään Aallon varhaisen funktionalistisen kauden päätyönä. Rakennuksen oli tarkoitus itsessään toimia yhtenä parantavana elementtinä. Opastetun kierroksen aikana tutustutaan rakennukseen ja sen ympäristöön. Tilaa tästä opastus!

Avaruuspuisto ja tähtitiedettä

Avaruuspuisto Väisälässä on mahdollista tutustua Tuorlan observatorion rikkaaseen historiaan ja samalla oppia paljon nykytähtitieteestä. Kierroksella käydään Tuorlan Laukkavuoren läpi menevässä kalliotunnelissa, joka toimi Yrjö Väisälän optisena laboratoriona ja jossa edelleen hiotaan maailman tarkimpia peilejä ja linssejä, Suomen ja pohjoismaiden suurimmalla kaukoputkella, sekä tilaisuuden salliessa radioteleskoopilla ja Opteon Oy:n suurimmassa optiikkahiomossa. Tilaa tästä opastus!

Saariston kirkot ja kappelit

Saariston kirkkoihin ja kappeleihin liittyy tarinoita niiden syntyhistoriasta ja myös paikkakunnan elämästä ja ihmisistä. Rakennusten historia ulottuu keskiaikaan. Suuremmissa kyläkeskuksissa on jykeviä kivikirkkoja ja ulommalla saaristossa merenkulkijakappeleita. Kun tulet vierailemaan saaristoon tilaa meiltä opastus alueen kirkkoon! Tilaa tästä opastus!