Förtrållad av Berättelser

Bengtskärs fyr

En oförglömlig resa genom skärgården ända till Finlands territorialvatten, där Bengtskärs fyr, den högsta i Norden, reser sig stolt upp från vågorna. På fyren får vi bekanta oss med Bengtskärs intressanta historia med hjälp av guidning och utställningar. Vi äter också en smaklig fyrlunch. Vi har valt att genomföra vår utfärd längs den mest skyddade rutten via Hitis skärgård. Tidvis kan dåligt väder hindra landstigningen på Bengtskär. Då gör vi i stället en intressant rundtur i den inre skärgården och bekantar oss med andra sevärdheter. För våra erfarna skeppare är tryggheten en viktig sak. Före eller efter resan är det möjligt att besöka naturrummet Blåmusslan i Kasnäs. I anslutning till resan kan vi också besöka Kasnäs badanläggning*. Ett spännande ställe är även Vikingacentret Rodeborg i Rosala*.

Beskrivning: Rekreationsutfärd
Gruppstorlek: 30-50 pers. Mindre grupper, be offert.
Längd: 5 h
Tidpunkt: maj-oktober
Pris: Från 62 € / pers.
Inkluderar: Lunch, transporter med charterbåt, inträdesavgifter, guidningar och moms.

*avgiftsbelagd tilläggsservice, begär offert.

Be om offert

Vikingarnas blotfest

I Hövdingehallen eller i Östfararnas hus ordnas spännande blotfester. Middagen serveras på pärtor vid en öppen eld och drickan ur lerkärl. Resterna offras åt gudarna men för säkerhets skull välsignas gästerna till Vhitekrist tron på Helgakapellet. Doften av tjära, skymningen, forna dikter och yxkastning är en del av överraskningarna i programmet.

Beskrivning: rekreationsutfärd
Gruppstorlek: 20-50 pers. Mindre grupper be offert!
Längd: 4,5 h
Tidpunkt: maj-oktober
Pris: från 60 € / pers.
Inkluderar: inträdesavgifter och guidning i vikingacentret, måltid och program, tur och retur transport med charterbåt från Kasnäs till Rosala och moms.

Det är även möjligt att beställa en hövdingefest för högst 85 pers. inkl. vikingadräkter. Pris 74 € / pers.

Skönhet och guld! Vi gör ett dagsbesök till Kasnäs splitternya badanläggning och bekantar oss med Dalsbruk Gulds smyckesfabrik i Kasnäs. Passa på att utnyttja den förmånliga fabriksförsäljningen. Under höstens mörkaste tid är det skönt att unna sig själv ett avslappnande besök på badavdelningen. I resan ingår ett besök med kaffe i Sagalunds museum, samt lunch i Kasnäs Paviljongen med dess mångsidiga stående bord. Vi bekantar oss även med utställningarna som berättar om skärgårdsmiljön i Blåmusslans naturcentrum. Från Kimito till Kasnäs berättar skärgårdsguiden om Kimitoöarnas händelserika historia.

Gruppstorlek: 30-50 pers. För midre grupper, be offert!
Längd: 7-8 h
Pris: från 39 € / pers
I priset ingår: guidning och entréavgifter, lunch med stående bord och kaffe med kaffebröd, besök i fabriksbutiken och utnyttjande av badanläggningens bassängavdelning och moms. Om ni önskar massage och behandlingar be om en offert. Gratis chaufför. Gratis reseledare för grupper över 40 pers.

Be om offert

Amos, Sagalund och ett hjärta av järn

Under denna kulturella dag på Kimitoön besöker vi Amos Anderssons sommarresidens Söderlångvik gård, Sagalunds hembygdsmuseum och får bekanta oss med Dalsbruks bruksmiljö. Vi får lära oss av den kända mesenatens livsverk och se hans konstsamlingar, gå tillbaka i tiden och få en järndos av arbetarhistoria vid ”bruket”. Sagalund är en av de största och äldsta friluftsmuséer i vårt land. I Sagalundparken hittar vi gamla byggnader så som ett tingshus från 1700-talet och en skola från 1600-talet, örtodlingar, perenner och en historisk rosengård. Under dagens lopp är det också möjligt att köpa lokala hantverk och souvenirer, på hösten också Söderlångviks äpplen. Äppelodlingarna hör till de största i Finland.

Beskrivning: rekreationsutfärd för bussgrupper
Gruppstorlek: 30-50 pers. Mindre grupper, be offert.
Längd: 7 h
Tidpunkt: året runt
Pris: från 44 € / pers.
Inkluderar: inträdesavgifter, lunch,
kaffe med dopp, guide och moms.

Be om offert

I vikingarnas kölvatten

En händelserik utfärd för grupper som vill bekanta sig med den yttre skärgårdens natur och historia. Första anhalten är Kasnäs där vi besöker nationalparkens naturrum Blåmusslan. Sedan åker vi med bilfärjan M/S Aura till de sägenomspunna öarna Hitis och Rosala. Där bekantar vi oss med vikingacentret, Hitis gamla kyrka och avrättningsplats och vi får höra berättelser om skärgården. På resan kan man köpa rökt fisk, skärgårdslimpa och handarbeten.

Beskrivning: rekreationsutfärd
Gruppstorlek: 30-50 pers. Mindre grupper, be offert!
Längd: 8 h
Tidpunkt: året runt
Pris: från 45 € / pers.
Inkluderar: transporter med båt, lunch, inträdesavgifter, kaffe, guide och moms.

Be om offert

Skärgårdskvinnornas liv

Under resans gång bekantar vi oss med Kimitoöns historia och severdheter via intressanta kvinnors livshistorier; prästfrun Kristina Pratana, svarta damen i Dalsbruk, Kejsar-Fina på Högsåra och många andra. Under resan avnjuts lunch och kaffe med dopp. Under resan åker vi från Kimito kyrka, via Dalsbruk till ön Högsåra.

Pris: från 45 € / pers.
Längd: ca. 7 h

Be om offert

De två kyrkorna i Västanfjärd och Dalsbruks bruksmiljö

Programmet börjar då guiden plockas upp i Kimito. Vi åker till den vackra byn Västanfjärd och bekantar oss med dess två intressanta kyrkor. Den gamla träkyrkan från 1700-talet berättar om den tid då bondeseglats var en av bygdens viktigaste inkomstkällor. Den nya kyrkan, byggd 1912 i nationalromantisk stil, är en ståtlig byggnad som påminner om ett slott. Vi avnjuter lunchen på Villa Felix i närheten av kyrkorna.

Färden fortsätter till den historiska bruksorten Dalsbruk, som har vuxit kring den redan på 1600-talet påbörjade järnbruket. Vi får se bruksmuséet, där man presenterar arbetarnas boende från tre olika tidsperioder, gamla masugnens ruiner och de berömda kålugnarna, som är hela Nordens bäst förvarade grupp av ugnar. Guidningen berikas av berättelserna om patronerna och smakprover på ortens folkliga humor. Segelfartygen byggda i Västanfjärd seglade ofta i Dalsbruks hamn med järn och malm som last. På rundvandringen får man också beskåda de speciella lofthusen, som har fungerat som arbetarnas bostäder. Eftermiddagskaffe avnjuts nära hamnen på Strandhotellet.

Längd: ca. 5 h.
Pris: 36 € / pers.

Be om offert

Från Mathildedals bruk till Sagalund

Resans program påbörjas i Havstykö, där lokalguiden välkomnar er och låter er bekanta er med bruksorten Mathildedal och dess historia från och med 1800-talet. Ni får beskåda bruksmiljön med dess rödmyllemålade hus, herrgård och gamla fabriksbyggnader vid den ljuva naturen och havet. Lunchen bjuds på restaurangen Ruukin Krouvi. Från Mathildedal går resan till Kimitoön över Strömma kanal. Lokalguiden väntar vid den medeltida gråstenskyrkan i Kimito.

Vi bekantar oss med denna historiska kyrka och gör en rundtur i Kimito varpå vi stannar vid Sagalunds museum. Till museiområdet har man samlat närmare 50 gamla byggnader från Kimitoöns område och man värnar om det viktiga kulturarvet. Möjlighet till souvenir-inköp i gammeldagsbutiken. Eftermiddagskaffe i museikaféet Café Adéle.

Längd: ca. 6,5 h.
Pris: från 39 € / pers.

Be om offert

Från Gullranda – i Mannerheims fotspår

Vi tillbringar dagen med att bekanta oss med presidentens sommarresidens Gullranda och de historiska sevärdheterna i Nådendal. Vi besöker också Villnäs slott, som var marsalk Mannerheims födelsehem. Mellan intressanta guidningar avnjuter vi en läcker lunch. Om Ni så önskar kan utfärden förlängas med en dag. Den andra dagens program kan kombineras med vilken som helst av våra andra gruppresor.

Gruppstorlek: 30-50 pers. Mindre grupper- be offert! Längd: 7-8 h
Tidpunkt: 1.5.-31.8., ej måndagar
Pris: från 40 € / pers.
Inkluderar: Lunch, inträdesavgifter, guidningar och moms.

Be om offert

Mannerheims Villnäs slott – Själö – Nådendal

Resan börjar på förmiddagen, då guiden avhämtas från en förutbestämd plats, t.ex. Reso. Färden går till Villnäs slott, som är känt som Marskalk Mannerheims barndomshem. Resan fortsätter mot Rimito och vi stannar för lunch, antingen vid traditionsenliga Taattisten tila – var man samtidigt kan stifta bekantskap med gårdens djur, eller vid restauran Pohjankulma i Rimito. Fartyget till Själö avgår från Hanka hamn i Rimito kl. 14:00. Bussen blir på stranden och väntar. Sjöfärden tar en halv timme. På Själö vandrar vi ungefär en kilometer till museikyrkan och gravgården. Förr i tiden drev man ut leprasmittade och mentalt störda till Själö och ön berättar om många olyckliga människoöden. Det är en stor kontrast mot den skönhet och det lugn som dagens besökare möter. Färjan avgår tillbaka kl. 15:50 och är framme 16:20. Eftermiddagskaffe avnjuts under båtresan. Vi fortsätter mot Nådendal, där vi stannar för en guidad rundvandring i gamla staden och får besöka också birgittinklostret. Guidningen avslutas kl. 18:00.

Pris: från 58 € / pers. Inte på måndagar.

Be om offert